Το Μαστιχόδεντρο

Το μαστιχόδεντρο pistachia Lentiscus υπάρχει ως είδος σε όλη τη λεκάνη της μεσογείου και την Μαύρη Θάλασσα, εντούτοις, η ποικιλία που συναντάται στη Χίο είναι εκείνη που παράγει την εμπορική ρητίνη, η οποία ονομάζεται μαστίχα. Οι παρατηρητικοί επισκέπτες του νησιού θα εντοπίσουν μια σειρά από διαφορές στα χαρακτηριστικά του δέντρου και τα φύλλα στις διαφορετικές περιοχές των Μαστιχοχώρίων. Είναι οι επιμέρους κλώνοι της χιώτικης ποικιλίας, περισσότεροι από είκοσι, σύμφωνα με την βιβλιογραφία. Παλαιότερα ήταν περισσότερο ξεκάθαρο η χωρική προέλευση του κάθε κλώνου της χιώτικής ποικιλίας με καλύτερη προσαρμογή σε μικροκλίμα και εδαφικές συνθήκες που φυτεύονταν.

Η ανάπτυξη των νέων καλλιεργειών έχει ως προτεραιότητα να φυτευτούν οι πιο παραγωγικοί κλώνοι αν και οι μέσες ποσότητες ανά δέντρο δύσκολα μπορούν να υπερβούν τα 180-200 γραμμάρια ανά δέντρο. Αυτή η ποσότητα είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης και κοπιώδους διαδικασίας, στην οποία το δέντρο θα πληγωθεί τουλάχιστον 4 φορές κάθε καλοκαίρι. Οι πληγές αυτές θα κλείσουν έως τον χειμώνα για να επαναληφθούν ξανά το επόμενο καλοκαίρι. Το δέντρο δένεται με την ζωή του καλλιεργητή. Θα ζήσει περίπου έναν αιώνα και ο καλλιεργητής κάπως λιγότερο. Κάθε καλοκαίρι θα συναντηθούν, ο άνθρωπος από την πρώιμη νιότη του έως τα βαθιά του γεράματα, σε μια ιεροτελεστία που απαιτεί σεβασμό, βαθιά και διακριτή γνώση για το κάθε δέντρο, που θα το πληγώσεις και πόσο. Με τέχνη προσωπική που μοιάζει με τον μεγάλο έρωτα, να μπορείς να γνωρίζεις το δέντρο να του φερθείς με ευγένεια ώστε να μην το εξαντλήσεις για μια ολόκληρη ζωή. Η γλώσσα της επικοινωνίας είναι οι χειρονομίες της κατανόησης του. Αυτό σε νοιώθει αρκεί να το αισθανθείς.